maandag , 27 maart 2023
Home » Artikelen » Aanbieders en voordelen van glasvezel

Aanbieders en voordelen van glasvezel

In Nederland worden op steeds meer en meer plekken glasvezelverbindingen aangelegd.
In 2014 waren er nog 2,1 miljoen huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. 33% daarvan heeft daadwerkelijk een abonnement afgesloten.

Door wie wordt glasvezel aangelegd?

Reggefiber is de grootste aanlegger van het glasvezelnetwerk. Ongeveer 4/5 deel van het netwerk wordt door hun aangelegd. KPN is het moeder bedrijf van Reggifiber, maar Reggifiber levert verder geen diensten zoals internet, tv en bellen. Reggifiber is dus alleen verantwoordelijk voor aanleg en het onderhoud. De aanbieders van glasvezel abonnementen bepalen zelf in welke gemeentes glasvezel beschikbaar komt. CIF is na Reggifiber de grootste aanbieder van glasvezel. CIF is voornamelijk actief in de regio Twente en Westland, waar kabelaar Caiway actief is. Andere aanleggers van glasvezel zijn CAI Harderwijk, Stichting kabelnet Veendam en kabelnoord.

Bellen via glasvezel

Als je overstapt op glasvezel kan je het vertrouwde telefoonnummer behouden. Uiteraard moet je dit aangeven bij de nieuwe aanbieder. Er worden door aanbieders vaak verschillende telefoniepakketten aangeboden. Je kan dan voor een meerprijs onbeperkt bellen naar mobiele en vaste nummers. De kosten per minuut verschillen uiteraard.

Televisie via glasvezel

Glasvezel digitale televisie heeft over het algemeen dezelfde mogelijkheden als via de gewonde kabel of DSL. Zo kan je gebruik maken van interactieve TV, tv opnemen en natuurlijk de beschikking over HD zenders. De kwaliteit is hetzelfde als bij een normale kabelprovider.

Het internet via glasvezel

Glasvezel wordt natuurlijk voornamelijk gebruikt voor een betere internetverbinding.

50, 100 en 500 Mb/s zijn de snelheden die het meest worden aangeboden. Bij zwaar gebruik

zijn deze snelheden ruim voldoende. Belangrijk om te weten is dat de down- en uploadsnelheden symmetrisch zijn. Dat wil zeggen dat als je een downloadsnelheid van 100 Mb/s hebt, je ook 100 Mb/s kan uploaden. De upload snelheid is dus aanzienlijk hoger dan bij een normale kabel of DLS verbinding. De uploadsnelheid is belangrijk bij het versturen van grote bestanden zoals E-mails met veel kwalitatief hoogstaande foto’s of films. In de meeste gevallen krijg je meestal een modemrouter te leen van je glasvezelaanbieder. Als dat niet het geval is kan je zelf een router aanschaffen.

Check Also

Televisie kijken op je mobiel?

Niets is meer ondenkbaar meer met de hedendaagse techniek. Zo is ook het gedrag van …

TV Kijken via Internet.eu - Gratis en Live televisie software voor Nederland en België.